Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] (EE). Kod firmy w danym powiecie (FF). Informacja o wielkości jajek zamieszczona jest zawsze na opakowaniu. Dzięki temu wiemy, w jakim przedziale wagowym mieszczą się jajka znajdujące się w pudełku. Możemy wyróżnić cztery standardowe formaty, do których zaliczamy rozmiar: XL, jajka te mieszczą się w przedziale wagowym powyżej 73 g L, jajka [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] ich podaż jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Wybory dietetyczne a zdrowie W badaniach naukowych konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejszała LDL oraz zwiększała HDL. A przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu i cholesterolu. Fobia przed tłuszczami była okupiona bardzo wysoką ceną. W dietach zachodnich jeszcze częściej zaczęły gościć węglowodany, [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] zdrowiej, czerpiąc np. z warzyw, owoców, zdrowych źródeł tłuszczów, węglowodanów o wolnej kinetyce (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe) oraz odpowiednich zasobów protein (jajka, białka serwatkowe, ryby, rośliny strączkowe itd.). Świadomie wybierają produkty, które mogą zabrać im całe dekady życia. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] objętością), w tym roku zwiększyłem masę o 12 kg!”. Szkodliwość cholesterolu Kiedyś kulturyści wyrzucali żółtka, tracąc większość z korzystnych efektów, jakie przynoszą jajka. To tak, jakby z owoców wyrzucić węglowodany, a z winogron flawonoidy. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/bin/nutrients-11-00684-g002.jpg [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
Badania naukowe wykazaly jasno , ze spozywanie cholesterolu w zywnosci ma niewiele wspolnego z poziomami cholesterolu krazacego we krwi. Organizm czlowieka sam wytwarza cholesterol, z tym, ze organizmy niektorych ludzi maja tendecje do wytwarzania wiekszych jego ilosci, a niektorzy nie. Spozywanie cholesterolu ma wplyw na jego ilosc okrazaca w [...]
wszedzie czytam ze w tygodniu mozna szamac nie wiecej niz dwa zoltka jaja kurzego chodzi o cholesterol przy diecie kulturystycznej jem ich bardzo duzo nie zaszkodzi mi to
Siema, szybkie pytanie ile może facet jeść jaj na tydzień zakładając ze je żółtka, słyszałem tyle mitów i opinii o tym ze pala mala, ostatnio jeszcze ktoś mówił ze cholesterol w jedzeniu nie ma nic wspólnego z tym w organizmie? Jak to jest z tymi 2 rzeczami? Pozdro
Mam pytanie... Jak to jest z tymi jajkami. Ja nie mam żadnego problemu z choresterolem i jem je oststnio dość często. Zazwyczaj 2 jajka dziennie. Czy można więcej? Słyszałem o osobach, które jedzą ich nawet 6 sztuk dziennie.
[...] sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, które warto znać. Czym jest jajko? Jajko jest to największa w świecie komórka, z której po odpowiedniej ilości czasu wysiadywania przez matkę wykluwa się pisklę. W [...]
[...] wapn fosfor siarke magnez a takze witaminy A B D E H i PP. Teraz sa juz dobre wiadmosci dla milosnikow jajek - amerykanscy naukowcy w b.r dowiedli ze lecytyna zawarta w jajkach obniza a nie podwyzsza poziom cholesterolu. Dietetycy uwazaja ze bez obaw mozna jesc od 5 do 7 jajek tygodniowo. Amerykanie zjadaja w ciagu roku 305 jaj, Wlosi 295, [...]
Od lutego tego roku trzymam dietę. Od jakiegoś czasu mam unormowaną dietę i wsuwam ryby, maksymalnie 4 jajka na dobę, piersi z kurczaka, warzywa, ryż i kasze, a od czasu do czasu twaróg chudy 0%. Z tłuszczy oprócz jaj staram się tylko spożywać olej lniany. Ogólnie jeszcze trwa taka mała redukcja nie przekraczająca 70g tłuszczy na dobę. Dziś rano [...]